انواع آسانسور نوعی از تجهیزات حمل و نقل عمومی هستند که به طور موثر اشخاص، کالاها و غیره را بین طبقات در یک ساختمان، کشتی و جاهای دیگر جابجا میکنند. آسانسور ها در انواع ساختمان های مسکونی، تجاری، بیمارستان ها، دانشگاه ها و غیره کاربرد دارند. آسانسور ها به طور کلی توسط موتور های الکتریکی کار می کنند که یا از کابل کشی حرکتی و یا سیستم های وزنه تعادل همچون چاله پمپ مایع هیدرولیک برای بالا بردن پیستون استوانه ای مانند جک استفاده می کنند. استفاده از آسانسور در ساختمان های جدیدی که طبقات آنها زیاد است به امری واجب و ضروری تبدیل شده است که خرید آسانسور را برای سازندگان در اولویت قرار داده است.
انواع آسانسور
آسانسورها انواع مختلفی دارند که در ادامه به آنها می پردازیم:
آسانسور هیدرولیک
آسانسورهای هیدرولیک توسط یک پیستون در قسمت پایین آسانسور نگهداری شدهاند و به بالا حرکت داده میشوند. در ساختمانهایی که ارتفاع آن ها ۲ تا ۸ طبقه است کاربرد دارد و حداکثر ۲۰ فونت در دقیقه سرعت دارد. موتورخانه آسانسورهای هیدرولیک در پایین ترین سطح مجاور به چاله آسانسور واقع شده است. آسانسورهای هیدرولیک آسانسور خود به آمده آسانسورهای هیدرولیک همراه با چاله و آسانسورهای هیدرولیک بدون چال تقسیم میشوند؛ آسانسور هیدرولیک همراه با چاله دارای یک طناب یا قرقره در زیر کف چاله آسانسور هستند که با پایین آمدن آسانسور پیستون جمع شده را می پذیرد.
آسانسور های بدون چاله دارای یک پیستون در دو طرف کابین هستند و در ۳ مدل ها سانسور های هیدرولیکی تلسکوپی آسانسورهای هیدرولیکی غیر تلسکوپی و آسانسورهای هیدرولیکی طنابی و آسانسورهای کششی قابل استفاده می باشند.انواع آسانسورهای کششی توسط طنابی که به دور یک چرخ متصل به موتور الکتریکی است در بالای چاله آسانسور قرار دارند.کاربرد این نوع آسانسور برای ساختمان هایی است که با ارتفاع آنها متوسط و بلند می باشد. این آسانسورها نسبت به آسانسورهای هیدرولیک سرعت حرکتی بسیار بیشتری دارند، وزنه تعادل در این آسانسورها باعث میشود که آسانسور کارآمد تر از قبل عمل نماید. آسانسورهای کششی به چند دسته ی اصلی به شرح زیر تقسیم میشوند:
آسانسورهای کششی گیرلس
این آسانسور ها دارای چرخی هستند که به طور مستقیم به موتور وصل شده است. آسانسورهای کششی گیرلس ۲۰۰۰فونت در دقیقه سرعت دارند.
آسانسورهای کششی گیربکس دار
در این گونه از انواع آسانسور یک گیربکس به موتور متصل شده است که چرخ را که در طناب ها وجود دارد حرکت می دهد.آسانسورهای کششی گیربکس دار حدود ۵۰۰ فونت در دقیقه سرعت دارند.
آسانسورهای کششی بدون موتورخانه
این آسانسور ها به طور معمول از نوع کششی می باشند و موتورخانه در بالای چاله آسانسور قرار دارند. موتور در قسمت فضای بالای سر و تابلو کنترل در قسمت بالای دیوار مجاور چاله آسانسور واقع شده است. آسانسورهای بدون موتورخانه به مرور زمان محبوبیت بیشتری کسب کردهاند نگهداری و ارائه خدمات برای آسانسور بدون موتورخانه به علت اینکه به استفاده از نردبان نیاز دارند مشکل تر است.
آسانسور های ساختمانی بالا برنده
این آسانسور ها دارای دستگاه تامین برق برای خود دستگاه میباشند و بیشتر موتورهای آنها الکتریکی احتراقی است انواع آسانسور های بالابرنده ساختمانی در مناطق ساخت و ساز کاربرد دارند.
آسانسور های شیشه ای
آسانسورهای شیشه ای توسط کنترل فشار هوا در یک محفظه که آسانسور بر روی آن واقع شده است حرکت می کنند به کمک قوانین ساده فیزیک اختلاف فشار هوا در قسمت بالا و پایین کابین آسانسور خلا باعث حرکت کابین توسط هوا میشود. پمپ های توربین های خلا کابین آسانسور را حرکت داده و سپس با خارج شدن آهسته فشار هوا کابین آسانسور متوقف می شود و به سمت پایین آورده می شود. معمولا در ساختمان های لوکس کنونی قابل استفاده هستند و دلیل آن هم طراحی کوچک و عدم نیاز به چاله آسانسور است.
آسانسور های تخت
در بیمارستان ها مورد استفاده قرار می گیرند، از ویژگیهای مهم این آسانسورهای این است که حرکت آنها باید نرم و آهسته باشد. این آسانسورها مصرف برق بسیار کمی دارند و در زمان قطعی برق می تواند به کار خود ادامه دهند.
اجزای آسانسور
همه ی اجرای آسانسور با هم در ارتباط هستند و وظیفه مشترکی را انجام می دهند که به جابجایی افراد، حمل و نقل بار منجر میشود. آسانسور شامل قطعات مرتبط با درب و ریل و قطعات الکتریکال است؛ کیفیت قطعات به کار رفته در آسانسور اهمیت بسیار زیادی دارد. زمانی که از قطعات درجه یک و اورجینال در آسانسور استفاده شود عمر مفید آسانسور افزوده میشود و شاهد خرابی کمتری در آن هستیم. استفاده از قطعات غیر اصل علاوه بر بر کاهش طول عمر آسانسور می تواند خسارات جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد.
از اجزای اساسی آسانسور شامل موتور، تابلو فرمان، کابین، درب و ریل است این پنج قطعه با هم ۸۰ درصد اجزای و پکیج آسانسور را تشکیل میدهند و مهمترین قطعات آسانسور به شمار میروند. از دیگر آسانسور می توان به کلیدهای کابین آسانسور، درب ورودی هر طبقه یا ایستگاه، تابلو کنترل، اتاق آسانسور، کابین آسانسور، درب کابین آسانسور اشاره نمود.
طراحی آسانسور
در طراحی اولیه ساختمان قسمتی برای آسانسوردر نظر گرفته می شود. پس از اتمام ساخت و ساز سقف های ساختمان، نوبت به شرکت آسانسوری میرسد: برای نصب آسانسور در ساختمان ابتدا شرکت های آسانسوری که با آنها قرارداد بسته شده است برای بازدید اولیه به ساختمان مراجعه میکنند و پس از اندازه برداری های مختلف همچون عرض چاه، طول تراول کابل، محل قرارگیری درب ها، ارتفاع طبقات جهت و… این اندازه ها را بررسی نموده و بهترین حالت و نوع آسانسور را برای ساختمان در نظر میگیرند. یکی از مواردی که در طراحی آسانسور اهمیت بسیار زیادی دارد مبحثی به نام آنالیز ترافیک می باشد.
آنالیز ترافیک به ما کمک می کند بهترین حالت برای تعداد آسانسور، ظرفیت آسانسور، سرعت آسانسور و غیره را انتخاب نماییم که تمامی موارد در جابجایی مسافران و امنیت آنها و کاهش زمان انتظار برای رسیدن آسانسور اهمیت دارد. استفاده از حداکثر فضای چاله بعد از آنالیز ترافیک اهمیت به سزایی دارد. به طور قطع هرچه بیشتر فضای چاله استفاده شود و فضای خالی کمتری در چاله بماند بهتر است و هرچه فضای چاله بیشتر باشد اندازه کابین بزرگتر میشود. محل قرارگیری درب ها با توجه به عرض و عمق چاله طراحی می شود و شرکت های دارای پروانه طراحی و مونتاژ تصمیم میگیرد که چه نوع آسانسوری را طراحی نمایند.
انتخاب قطعات مناسب برای آسانسور اهمیت بسیار زیادی دارد بعد از طراحی نقشه کابین آسانسور نوبت به انتخاب و قطعات مناسب با ظرفیت و توقف کابین می شود.استفاده از قطعات با کیفیت، اصل و اورجینال در آسانسور علاوه بر افزایش طول عمر آسانسور امنیت مسافران را هم تضمین می کند.
نصب آسانسور
پس از ارسال موتور و بالا کشیدن موتور و قرار دادن در موتورخانه نوبت به دال بتنی میرسد. دال بتنی آسانسور محلی می باشد در بالاترین نقطه آسانسور، دال بتنی حد فاصل بین چاه و موتورخانه از جایی است که موتور آسانسور روی آن قرار می گیرد. بنابراین تمام وزن موتور آسانسور را تحمل می کند لذا استحکام آن باید توسط مهندس ناظر تایید شود. در مرحله بعد نوبت به نصب کابین و انتقال آن به چاله است.
پس از آن نوبت به مرحله مکانیک میرسد و در نهایت هم باید شاسی موتور ساخته شود و موتور روی شاسی مربوطه فیکس شود و به بکسل ریزی مشغول گردد. پس از اتمام مراحل مکانیک و نصب کابین بکسل ها و تعادل وزنه ها می رسد. تعداد مناسب وزنه ها، و ایجاد تعادل در آن ها همراه با نصب ظرفیت بدین معنا که مقدار وزنه هایی که داخل قاب وزنه قرار میگیرند باید تقریبا هم اندازه وزن کابین باشند.
بدون دیدگاه